Als je een leuke woning hebt gezien, die ook nog eens in jouw prijsklasse valt, dan wordt het tijd voor een bezichtiging. Maar waar let je op, en welke vragen stel je aan de verkoopmakelaar? Geen zorgen, wij geven zes tips voor het bezichtigen van een huis.
Het bezichtigen van een huis: bereid je voor
Je bent al enthousiast geworden over de foto’s die je zag van de woning. En daarom heb je de afspraak voor de bezichtiging gemaakt. Dan is het tijd om de foto’s nog eens kritisch onder de loep te nemen. Hoe zien de muren eruit, en de plafonds? Zijn er kozijnen te zien? Natuurlijk kun je op foto’s maar heel beperkt zien hoe de staat van een woning is, maar ze geven je wel dingen om op te letten. Doe ook onderzoek naar de buurt, en naar de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Een aankoopmakelaar kan je daar overigens ook uitstekend bij helpen. Als het je helpt, kan je van tevoren een checklist met vragen opstellen. Zo vergeet je niets.
Regel direct een aankoopmakelaarHoe zit het met mogelijke gebreken?
Als koper heb je onderzoeksplicht, en de makelaar en verkoper hebben informatieplicht. Kijk daarom goed of je scheuren of vochtplekken tegenkomt, en vraag de makelaar wat de oorzaak is van deze mogelijke gebreken. Erachter komen dat er hoge reparatiekosten voor de fundering zijn als je het huis al hebt gekocht, is natuurlijk niet waar je op zit te wachten. Als je echt interesse hebt in het kopen van de woning, is het daarom in de meeste gevallen aan te raden een bouwkundige keuring te laten doen. Deze kun je bij het plaatsen van je bod ook opnemen als ontbindende voorwaarde.
Hoe duurzaam is het huis?
Het gaat niet goed met het klimaat, en daarom moeten we vroeg of laat allemaal verduurzamen. En dat geldt ook voor onze woningen. Bij nieuwbouwwoningen wordt daar vaak al rekening mee gehouden, maar als je een bestaande woning koopt, is het goed om hier vragen over te stellen. Voordat je je nieuwe woning eventueel betrekt, wil je weten aan welke kosten je toe bent. Vraag daarom hoeveel geld je kwijt bent aan maandlasten voor o.a. gas en licht. Dit geeft je een indicatie van hoe het staat met isolatie. Wanneer je ons een taxatie laat uitvoeren, krijg je overigens ook een gratis warmtescan. Op een speciale foto zie je duidelijk waar de warmte de woning verlaat. Wij hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan, en zijn mede daarom BREEAM-NL gecertificeerd. Voor vragen over de duurzaamheid van jouw potentiële woning, en over regels en eventuele kosten kun je bij ons terecht!
Let niet teveel op de stijl
Je hoort weleens ‘daar moet je even doorheen kijken’. Vaak wordt dat gezegd bij een huis met achterstallig onderhoud, of een hele bijzondere inrichting. Dat is ook zo, maar dat valt nog niet altijd mee. Meubels en bekleding bepalen mede de sfeer van een ruimte, en die sfeer is bepalend voor je eerste indruk. Toch zul je even je best moeten doen, en je verbeelding gebruiken. Hoe staan jouw meubels in deze ruimte? Wat doet dat met de sfeer? En wat zou er veranderen met een likje verf? Zo krijg je een indruk of dit jouw droomhuis wordt.
Bekijk bij een bezichtiging ook de buitenkant en de omgeving
Bij het bezichtigen van een woning kijk je uiteraard kritisch naar de staat van de binnenkant. Wat voor keuken en badkamer zit erin, is er vocht en hoe zit het met de isolatie. Maar loop ook naar buiten, en kijk hoe het staat met de buitenmuren. En de tuin. Bovendien is het goed om door de buurt te lopen. De verkoopmakelaar kan je misschien wel iets vertellen over de buren. Zijn het bijvoorbeeld veel jonge gezinnen, of juist ouderen? En past dat bij jouw levensstijl? Is er – bij een appartement – een actieve Vereniging van Eigenaren (VvE), worden er vaak straatfeesten georganiseerd? Allemaal goed om te weten. Het kan trouwens ook geen kwaad om gewoon eens aan te bellen bij de buren. Weet je meteen naast wie je eventueel komt te wonen.
Het bezichtigen van een huis: neem een professional mee
Een extra paar ogen is natuurlijk nooit weg bij zoiets belangrijks als het bezichtigen van een huis. Een aankoopmakelaar kijkt naar de woning met een neutrale blik, helemaal zonder emotie. Bovendien ziet hij of zij elke dag woningen van binnen, en daarom weet ‘ie precies waar op gelet moet worden. Bovendien kan een aankoopmakelaar je helpen met het bepalen van de marktwaarde, onderhandelen en het in orde maken van papieren. Bij het Woonhart helpen we je zelfs met het vinden van een huis, met onze gratis zoekopdracht. Dat is handig!
Doe meteen een gratis zoekopdracht