Koppelingsweg 5

6673DT Andelst

09:00 - 17:30

Maandag t/m vrijdag

Woningtekort! Waarom zijn eenpersoonshuishoudens (nog steeds) fiscaal aantrekkelijk?

  • Home
  • Nieuws
  • Woningtekort! Waarom zijn eenpersoonshuishoudens (nog steeds) fiscaal aantrekkelijk?

Nederland kampt met een woningtekort. De huizenprijzen blijven stijgen, want de vraag naar woningen is groter dan het aanbod. Tegelijkertijd stijgt het aantal eenpersoonshuishoudens, waardoor relatief ook nog eens meer woningen nodig zijn. Hoe kan dat? En waarom is alleen wonen fiscaal voordeliger?

Het woningtekort in Nederland

Volgens een rapport dat in het voorjaar van 2020 uitkwam, hebben we in het hele land nu 331.000 woningen te weinig. Dat tekort zal de komende jaren verder oplopen, tot 419.000 in 2025. De overheid besteedde jarenlang weinig aandacht aan het probleem. De oplossing lijkt het bouwen van meer woningen. Maar het kan ook weleens de moeite waard zijn om te kijken naar het aantal eenpersoonshuishoudens. Immers, meer mensen per woning betekent óók dat er minder woningen nodig zijn.

Aantal eenpersoonshuishoudens nam ook toe

Het aantal eenpersoonshuishoudens neemt hard toe. Met die individualisering van het huishouden is het snel gegaan. In 1971 telde Nederland iets meer dan 4 miljoen huishoudens. Slechts 685 duizend daarvan, dat is 17%, bestonden uit een persoon. Anno 2021 telt Nederland volgens de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek op een totaal van acht miljoen huishoudens ongeveer drie miljoen alleenstaanden. Dat betekent dat er drie miljoen personen een hele woning voor zichzelf hebben. En dat terwijl de eenzaamheid in Nederland de laatste jaren óók toeneemt.

Minder eenpersoonshuishoudens – lossen we zo het woningtekort op

Je zou denken dat de overheid het woningtekort zo snel mogelijk wil oplossen. Het bouwen van nieuwe woningen is daar natuurlijk onderdeel van. Een andere aanpak zou kunnen zijn om mensen die nu alleen wonen te stimuleren om te gaan samenwonen. Nu is het namelijk zo dat het fiscaal aantrekkelijker is om alleen te blijven wonen. Eenpersoonshuishoudens worden als het ware gestimuleerd. Zo kent de AOW een partnertoets, waarmee samenwonen bestraft wordt. Samenwonen kan in sommige gevallen ook negatief uitvallen op het gebied van belastingen. Dit geldt vooral voor fiscaal partners. Zo zijn er toeslagen en uitkeringen die alleen worden toegekend tot een bepaald inkomen. Als je fiscaal partner bent wordt het inkomen van beide partners samengevoegd. De kans is groot dat je met dat gezamenlijke inkomen geen kans meer maakt op dergelijke toeslagen. Dit kan zelfs het geval zijn wanneer je geen fiscaal partner bent. En je zou eerder denken dat samenwonen beloond zou moeten worden. Pakken we ook meteen die eenzaamheid aan.

Verhuren is ook onaantrekkelijk

Een andere mogelijkheid zou kunnen zijn om een deel van de woning te verhuren, en op die manier te delen. Momenteel heeft de overheid al wat fiscale voordelen voor het verhuren van een kamer, tot iets meer dan 5000 euro per jaar. Daarover hoef je geen belasting te betalen. Dat maximale bedrag zou verder verhoogd kunnen worden, of de regeling kan worden uitgebreid. 

Actie

Inmiddels is er een actiegroep opgericht, die de ‘Actie-Agenda Wonen’ ondertekende. Mede-tekenaars zijn onder andere bouwers, corporaties, gemeentes, makelaars, banken en verzekeraars, en zelfs de ouderenbond. Doel? Een miljoen nieuwe woningen in de komende tien jaar. En de dringende vraag aan de overheid om een speciale Minister voor Wonen aan te stellen, regels en belastingen te verminderen en geld in een speciaal woonfonds te storten. Waarvan akte.

Ook op zoek naar een woning

Met dat enorme woningtekort lijkt het haast onmogelijk om een nieuwe woning te kopen! Gelukkig hebben wij een ruim aanbod aan woningen, in diverse prijscategorieën. Bekijk direct het aanbod, of schakel ons in als aankoopmakelaar. Dan ben je er als eerste bij wanneer een nieuwe woning op de markt komt!

Neem direct contact met ons op!