Koppelingsweg 5

6673DT Andelst

09:00 - 17:30

Maandag t/m vrijdag

Wat te doen met het huis bij het overlijden van je partner?

  • Home
  • Nieuws
  • Wat te doen met het huis bij het overlijden van je partner?

Het is iets waar je natuurlijk niet aan wilt denken; het overlijden van je partner. Helemaal niet als je net een huis koopt. Het begin van een nieuw hoofdstuk! Toch is het een goed idee om daar een keer over na te denken. Hiermee kun je een moeilijkheden voorkomen voor de overgebleven partner, mocht het noodlot toeslaan. Een overlijdensrisicoverzekering afsluiten is bijvoorbeeld een goed idee om financiële problemen te voorkomen.

 

Wat te doen met het huis bij het overlijden van je partner?

Er zijn een aantal potentiële problemen waar je tegenaan kunt lopen, mocht één van jullie komen te overlijden. Zijn jullie niet getrouwd (of heb je geen geregistreerd partnerschap), dan ben je niet altijd automatisch erfgenaam van het deel van de woning dat van je partner is. Het zou naar familie kunnen gaan. Dit kan geregeld worden in een testament. Mag je wel in het huis blijven, dan zit je met een hypotheeklast die in veel gevallen is gebaseerd op een gezamenlijk inkomen. Of wellicht zelfs op het inkomen van de overleden partner. Dan wordt het ophoesten van de maandelijkse lasten een opgave. In het ergste geval moet je het huis verkopen, misschien zelfs met een restschuld. Dit kan voorkomen worden door een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten.

 

Overlijden van je partner: een testament

Als je getrouwd of geregistreerd partners bent, dan is jouw partner automatisch erfgenaam. Anders kun je het vastleggen in een testament. Heb je een testament, dan wordt uw nalatenschap volgens de wettelijke regels verdeeld. Met een ‘tweetrapstestament’ kunt je je partner benoemen tot enige erfgenaam en bepalen dat de kinderen daarna uw erfgenaam zijn. Wil je dat je partner na jouw overlijden wel in het huis kan blijven wonen, maar dat het huis uiteindelijk naar de kinderen of iemand anders gaat? Dan stel je in het testament een ‘vruchtgebruik’ in. De kinderen (of een eventuele andere persoon) worden dan eigenaar van het huis, maar je partner mag er gebruik van maken (binnen redelijke grenzen).

 

Een overlijdensrisicoverzekering beschermt je partner

Een overlijdensrisicoverzekering (ORV) keert uit als je voor een bepaalde datum zou komen te overlijden. De uitkering stelt jouw partner of nabestaanden bijvoorbeeld in staat de hypotheek (deels) af te lossen en zo in de woning te kunnen blijven wonen. U koopt bijvoorbeeld een huis en daarvoor sluit u een hypotheek af met een looptijd van 30 jaar. De hypotheekschuld bedraagt €300.000 en iedere maand zakt de hypotheekschuld. Met een overlijdensrisicoverzekering kunt u ervoor zorgen dat uw nabestaanden bij overlijden binnen 30 jaar een uitkering krijgen waar ze de hypotheek mee kunnen afbetalen.

 

Overlijdensrisicoverzekering en NHG

Mensen denken vaak ten onrechte dat ze geen overlijdensrisicoverzekering nodig hebben, omdat ze een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) hebben. NHG is een belangrijk vangnet, dat werkt als je het huis gedwongen moet verkopen en je met een restschuld blijft zitten. Onder voorwaarden kan die restschuld dan worden kwijtgescholden. Een goede overlijdensrisicoverzekering, helpt juist om deze onwenselijke situatie te voorkomen. Met de uitkering kun je de hypotheek (deels) aflossen. Daardoor dalen je maandlasten en kun je meestal in je huis blijven wonen.  

 

Het verzekerd bedrag in de overlijdensrisicoverzekering

Om de premie te drukken kun je ervoor kiezen om de helft van de hypotheek af te betalen na overlijden. De achterblijvers blijven dan met de helft van de hypotheekschuld achter. Beter is om de volledige hypotheek af te betalen met de uitkering uit een overlijdensrisicoverzekering. Ook kun je ervoor kiezen om een bedrag hoger dan de hypotheekschuld te verzekeren. Er zijn namelijk ook andere hoge vaste lasten die door blijven lopen. Een volledig afbetaald huis kan voldoende zijn, echter met bijvoorbeeld nog studerende kinderen of met andere dure vaste lasten (bijvoorbeeld een lening) kan een hogere uitkering uit een overlijdensrisicoverzekering wenselijk zijn. Wat hierin verstandig is, bepaal je al dan niet samen met een financieel adviseur.

 

Advies nodig?

Wij bemiddelen uiteraard bij de verkoop van woningen. We hebben veel situaties meegemaakt, helaas ook weleens het resultaat van het overlijden van een partner. We helpen je graag om dit soort problemen te voorkomen. Neem gerust contact met ons op voor advies!

 

Neem direct contact op voor vrijblijvend advies