De hypotheekrente was lang historisch laag, totdat hij laatst ineens begon te stijgen. Nu lijkt aan die stijging voorlopig een einde te zijn gekomen. Wat zijn de voorspellingen over de hypotheekrente, en wat betekent dat voor de huizenmarkt?
Stijging in de hypotheekrente
De hypotheekrente ging in de eerste vier maanden van dit jaar nog bijna 2 procentpunten omhoog. In sommige gevallen verdubbelde deze zelfs bijna. Begin januari betaalde je voor een hypotheek met NHG, waarvan de rente voor 20 jaar is vastgelegd, nog gemiddeld 1,44 procent rente. Nu is dat circa 3,4 procent. Dat percentage verandert natuurlijk steeds, maar de onvermijdelijke stijging is in elk geval ingezet.
Wat is de voorspelling over de hypotheekrente?
De Europese Centrale Bank (ECB) zal waarschijnlijk in juli een begin maken met het verhogen van de rente met 0,25 procentpunt, om daarmee de inflatie te verminderen. Maar volgens velen is die verhoging al grotendeels in de huidige hypotheekrente verwerkt. Het zal waarschijnlijk echter niet bij deze renteverhoging blijven. ECB-president Christine Lagarde heeft zelfs al aangegeven dat de ECB waarschijnlijk ook in september de rente zal verhogen. Er gaan stemmen op onder deskundigen die denken dat dat zelfs nog vaker zal gebeuren. Uiteraard is de hele economische situatie op het moment onzeker, dat ook zijn weerslag kan hebben op de hypotheekrente en de huizenmarkt.
Wat betekent dat voor de huizenmarkt
De snelle stijgingen van de rente hebben ervoor gezorgd dat huizenkopers een kleiner bedrag kunnen lenen. Zo kan een stel dat samen 75.000 euro bruto per jaar verdient nu ruim 18.000 euro minder lenen dan aan het begin van het jaar, heeft De Hypotheker berekend. Maar dat leidt ook tot minder geïnteresseerden in een huis. Het zou dus makkelijker kunnen worden om een woning te vinden. De markt wordt minder oververhit, wat niet per se een slechte ontwikkeling is.
Hogere hypotheekrente interessant voor oversluiters
Wil je je hypotheek oversluiten, dan moet je daar normaal gesproken een vergoeding voor vervroegde aflossing voor betalen. Met de enorme lage rente was die vergoeding vaak flink. Soms was die zelfs zo hoog, dat het vrijwel onmogelijk werd om de hypotheek over te sluiten. Die vergoeding – ook wel boete – is nu lager. Hierdoor wordt oversluiten voor meer mensen weer mogelijk. Het kan heel goed dat de rente nog steeds lager staat dan hun oorspronkelijke rente. De berekening van het verschil is vrij complex. Bovendien heeft iedere hypotheekverstrekker weer andere rente en kosten. Het is dus een goed idee om dit door te laten rekenen door een hypotheekadviseur.