Verkocht onder voorbehoud betekent dat de koper en verkoper een overeenkomst hebben bereikt, en dat er een voorlopig koopcontract is getekend. De koop is dan nog niet definitief. Lees alles over verkoop onder voorbehoud!
Verkocht onder voorbehoud, wat is dat precies?
Wanneer een woning verkocht wordt, gaat dat vaak min of meer volgens een bepaald proces. Dat betekent dat geïnteresseerden de woning bezichtigen, en bij interesse wordt er een bod gedaan. Soms wordt dat bod geaccepteerd, soms wordt er nog onderhandeld over de prijs. Nadat de koper en verkoper het eens zijn over het bod, is er in principe een overeenkomst bereikt. Dat wordt vastgelegd in een voorlopig koopcontract. De koper kan daarin enkele voorwaarden laten opnemen. De woning is verkocht onder voorbehoud van deze specifieke voorwaarden.
Onder voorbehoud van wat dan?
Wat die voorwaarden zijn, kan uiteraard verschillen. Hierover worden de koper en de verkoper het eens, en de voorwaarden staan in het voorlopig koopcontract. Over het algemeen zijn er twee voorwaarden die vaak opgenomen worden. De woning is, in zo’n geval, verkocht onder voorbehoud van:
- Financiering
- Bouwtechnische keuring
Daarnaast heeft iedereen nog wettelijk drie dagen bedenktijd. In die drie dagen kun je van de koop afzien. Dat wordt vaak wel opgenomen in het voorlopig koopcontract, maar het geldt sowieso voor iedereen. Voor de verkoper geldt deze bedenktijd niet, tenzij dit specifiek is opgenomen in het voorlopig koopcontract.
Onder voorbehoud van financiering
De meeste mensen moeten een hypotheek afsluiten om de koopsom van een huis te kunnen voldoen. Uiteraard kun je van tevoren al onderzoeken of je voor een hypotheek in aanmerking komt, maar uiteindelijk wordt beoordeeld of je de hypotheek daadwerkelijk krijgt wanneer je deze aanvraagt. Wanneer je de hypotheek niet rondkrijgt, en je hebt geen ontbindende voorwaarden in het koopcontract staan, dan moet je 10% van de koopsom betalen als ‘boete’. Neem je wel de voorwaarde van financiering mee, dan krijg je een bepaalde periode – meestal 6 tot 8 weken – de tijd om de hypotheek rond te krijgen. Is de koop afgesloten onder voorbehoud van financiering, en krijg je de financiering niet rond? Dan kun je je zonder kosten terugtrekken.
Onder voorbehoud van bouwtechnische keuring
Met een bouwkundige keuring als ontbindende voorwaarde (het bouwkundig voorbehoud) kan een koper de koopovereenkomst ontbinden als uit het bouwkundig rapport blijkt dat herstel van gebreken en achterstallig onderhoud meer gaat kosten dan is afgesproken. Een verkoper heeft meldplicht: hij of zij moet je op de hoogte stellen van eventuele gebreken aan de woning. Komen er andere dingen aan het licht, dan kan dat een ontbindende voorwaarde zijn. De koper en verkoper moeten vooraf een bedrag afspreken en dit vastleggen in de koopovereenkomst.
Wat gebeurt er als de voorwaarden niet gehaald worden?
Als er teveel verwachte kosten komen uit het bouwkundig rapport, of wanneer je de financiering niet rondkrijgt, dan kun je je terugtrekken uit de koop. De woning komt dan weer op de markt. Een verkoper mag zich tussentijds in principe niet terugtrekken uit de koop. Pas als de voorwaarden niet zijn behaald, mag de woning weer te koop aangeboden worden.
Verkocht zonder voorbehoud
Omdat er op het moment meer mensen op zoek lijken te zijn naar een woning dan dat er woningen zijn, stijgen de woningprijzen. Tegelijkertijd nemen minder mensen ontbindende voorwaarden op in hun overeenkomst, om zo aantrekkelijker te zijn voor de verkopende partij. Er is immers minder onzekerheid voor hen. Of dat als koper verstandig is, is afhankelijk van de omstandigheden. Het is vaak niet moeilijk om uit te zoeken of een hypotheek verkrijgen haalbaar is. Maar, je loopt altijd het risico om 10% van de koopsom kwijt te zijn.
Neem direct contact op voor meer info!