Koppelingsweg 5

6673DT Andelst

09:00 - 17:30

Maandag t/m vrijdag

Wat betekent ‘onder optie’?

Je droomwoning gevonden, maar nu blijkt ‘ie ineens ‘onder optie’ te zijn? Of wil je zelf een woning onder optie plaatsen? Dan is het goed om te weten wat dat precies inhoudt. Wat betekent onder optie precies?

Wat betekent onder optie voor een woning?

‘Onder optie’ is eigenlijk min of meer hetzelfde als ‘gereserveerd’. Het komt vrijwel alleen voor bij nieuwbouwhuizen. Tijdens de periode dat de woning onder optie is, krijg je de tijd om uit te zoeken en te beslissen of je deze woning echt wilt kopen. Gedurende deze periode mag de verkoper de woning in principe niet verkopen aan iemand anders. Dit geeft je een beetje extra tijd om te onderzoeken of je de woning daadwerkelijk wilt kopen, en wat je openingsbod wordt. Ook kun je onderzoeken of je de hypotheek rond krijgt en wat bijvoorbeeld de energielasten zijn van de woning. Met een optie op het huis heb je meer tijd en ben je vrij van het risico dat de verkoopmakelaar actief zoekt naar een andere koper. 

Onder optie

Onder optie is belofte vanuit verkoper

Opties zijn een eenzijdige verbintenis van de verkoper, waarbij deze zich verbindt om zijn woning gedurende een bepaalde periode aan niemand anders te verkopen. Voor een koper is dit geheel vrijblijvend. Hoe lang de termijn is dat je de woning onder optie kunt nemen, bepaal je samen. Net als de overige voorwaarden. Het is overigens geen juridische overeenkomst, maar meer een ‘gentleman’s agreement’. Voor de verkopende makelaar betekent het natuurlijk wel dat zijn goede naam op het spel staat, mocht hij de afspraak voortijdig verbreken. 

Een woning onder optie is (nog) geen onderhandeling

De volgende zet, wanneer je de woning wilt kopen, is het doen van een openingsbod. De onderhandeling start pas wanneer de verkopende partij reageert op een door jou gedaan bod. Ben je eenmaal in onderhandeling, dan geldt in de makelaardij dat alleen met jou onderhandelt wordt.

Vooral bij nieuwbouw

Omdat er krapte is op de woningmarkt is het voor een verkoper vaak niet interessant om een woning onder optie te laten nemen. Het is voor de koper vrijblijvend, en kan het verkoopproces daardoor vertragen. En dat terwijl er veel vraag is naar koophuizen. Bij nieuwbouw werkt het anders. Daar geeven opties het recht om over te gaan tot kopen. Meestal wordt gewerkt met een lotingssysteem. Ben je één van de gelukkigen die uitgeloot wordt, dan is het aan jou of je er gebruik van wilt maken. Vaak schrijven geïnteresseerden zich in op meerdere woningen, dus de kans dat de optie doorschuift is aanwezig.