Veel ouderen, vooral ‘jonge ouderen’ lopen vast wanneer ze op zoek willen naar een geschikte woning om ouder te worden. Een woning die aan hun wensen voldoet. Er is een tekort aan seniorenwoningen, met name in voor ouderen met middeninkomens. Hierdoor loopt de doorstroom voor woningen flink vast.
Tekort aan seniorenwoningen
Veel ouderen willen verhuizen, vanuit een eensgezinswoning, naar bijvoorbeeld een appartement of een woning die gelijkvloers is. Daarbij is het meestal van belang dat de woning in de buurt is van voorzieningen, en in een sociale omgeving. Zo zijn ouderen voorbereid op het ouder worden in die woning. Ouderen blijven immers steeds langer in hun eigen woning (vergeleken met vroeger, toen eerder werd overgegaan op speciale zorgfaciliteiten), en het is goed om daarop voorbereid te zijn. Er zijn eenvoudigweg niet genoeg seniorenwoningen beschikbaar om aan de vraag te voldoen, zeker in het segment van de middeninkomens.
Doorstroom stagneert
De doorstroom van woningen loopt daardoor vast. Ouderenbond Anbo zegt dat er op zijn minst 80.000 extra ouderenwoningen nodig zijn om aan de vraag te voldoen. Volgens Anbo is de woningmarkt nog te veel gericht op eengezinswoningen. En dat terwijl er meer ouderen zijn (we vergrijzen), die ook nog eens langer in reguliere woningen wonen. Een prettige woonomgeving is goed voor de samenleving: we horen allemaal met regelmaat over de problematiek van eenzame ouderen. Door de woningen goed op te zetten, bijvoorbeeld door middel van gezamenlijke hofjes, tuinen of dakterrassen, kunnen sociale contacten gestimuleerd worden. En vaak is daar behoefte aan. Ouderen blijven nu, bij gebrek aan een geschikte seniorenwoning, in hun eengezinswoning zitten, waardoor die huizen niet vrijkomen voor jonge gezinnen. Die blijven op hun beurt weer in hun starterswoningen zitten.
Ook eigen initiatief om tekort tegen te gaan strandt
In Abcoude nam een groepje ouderen het heft in eigen hand. Met elkaar probeerden ze een kleinschalig appartementencomplex voor ouderen te realiseren, dicht bij voorzieningen en waar ze elkaar een beetje in de gaten kunnen houden. In hun omgeving is niets te koop dat binnen hun budget en wensen past, dus proberen ze het zelf te bouwen. Helaas werkt gemeentelijke regelgeving niet mee, en vier jaar later is er nog steeds geen geschikte grond om het gebouw te realiseren.
Oplossing voor tekort aan seniorenwoningen
Een kant-en-klare oplossing voor dit probleem is niet eenvoudig. Meer woningen bouwen is niet altijd mogelijk, zeker wanneer grondeigenaren en projectontwikkelaars de hoofdprijs willen voor centrale locaties. Bovendien zegt Johan Conijn, emeritus hoogleraar woningmarkt aan de universiteit van Amsterdam in het FD: “[Het] probleem is dat er te weinig huizen worden gebouwd. Daar hebben ouderen last van, maar starters ook. En als je specifiek voor de ene groep gaat bouwen, gaat dat weer ten koste van de andere groep.’ Het tekort aan seniorenwoningen is dus nog niet zo snel opgelost.
Seniorenwoningen in de Overbetuwe
Ondanks dat het tekort aan seniorenwoningen in het hele land geldt, komen er af en toe wel mooie seniorenwoningen op de markt. Ook in de nieuwbouwprojecten die in de omgeving gerealiseerd worden, zijn in veel gevallen woningen voor ouderen opgenomen. Bent u op zoek naar een gelijkvloerse woning of een appartement? Neem contact met ons op! Het Woonhart denkt altijd met u mee!
Neem direct contact met ons op!