Koppelingsweg 5

6673DT Andelst

09:00 - 17:30

Maandag t/m vrijdag

Kopen of huren?

Waarom een woning kopen in veel gevallen een goed idee is

In 2020 zijn records gebroken op de woningmarkt, ondanks Corona. Prijzen stegen gemiddeld met maar liefst 7,8 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Ondanks de hogere prijzen, is het mede dankzij de lage rente een goede tijd om te kopen. Twijfel je tussen kopen of huren? We leggen uit waarom kopen in veel gevallen een goed idee is. 

Kopen of huren?

Het kopen van een woning geeft verplichtingen, en dat kan spannend lijken. Huren daarentegen is ‘veiliger’. Je kunt je huurcontract opzeggen en zit nergens meer aan verbonden. Een huis verkopen kan langer duren, en in de tussentijd zul je de kosten moeten blijven betalen. Onderhoudskosten zijn voor de eigenaar, en als de woningmarkt onverwachts toch instort, raakt dat jou niet. Met huren zit je nergens aan vast.
Kopen neemt verplichtingen met zich mee. Je bent de eigenaar, moet het onderhoud zelf regelen en betalen. Als de waarde van je woning daalt, kun je een restschuld overhouden. Het grote voordeel van het kopen van een woning is dat je zelf vermogen opbouwt. In de meeste gevallen betaal je langzaamaan je hypotheek af. Over het algemeen worden woningen ook meer waard. Kijk maar naar afgelopen jaar! En natuurlijk bepaal je helemaal zelf wat je met je huis doet. Wil je een muur weghalen? Do it! Een stuk aanbouwen? Je huis wordt meteen meer waard.

Huren gaan omhoog, maar je huis kan onder water komen te staan

Jaarlijks per 1 juli gaan de huren van huurhuizen omhoog. Het gaat meestal maar om kleine percentages, maar met een jaarlijkse verhoging kan het flink oplopen. Per juli 2018 mocht de huur van sociale huurwoningen maximaal 3,9% stijgen voor huurders met een laag inkomen. Voor hogere inkomens maximaal 5,4%. Voor huurhuizen in de vrije sector is geen maximum. In 30 jaar tijd verdubbelt de huurprijs bij een jaarlijkse huurverhoging van 2,4%. Dat is nogal wat, zeker als je je bedenkt dat dat de periode is waarin je in de meeste gevallen je hypotheek hebt afbetaald. Daar tegenover staat dat je huis onder water kan komen te staan. De Corona pandemie heeft al gevolgen voor de economie, al is dat in de huizenmarkt nog niet te merken. Maar dat kan komen. In geval van een sterke daling van de huizenprijzen zou je woning onder water kunnen komen te staan. Dat betekent dat de hypotheek niet meer kan worden afbetaald met de opbrengst uit de verkoop van een huis. Aan beide zit dus een financieel risico.

De hypotheekrente is laag

De lage hypotheekrente zorgt ervoor dat je maandlasten lager liggen dan wanneer die rente hoog zou zijn. Logisch ook wel. In 2010 kon je de hypotheekrente vastzetten voor 10 jaar tegen 4,75%, nu betaal je daar ongeveer 1,5% voor. Ter vergelijking: in 1981 kwam de hypotheekrente zelfs boven de 13% uit. Je kunt nu dus zeer goedkoop lenen voor het kopen van een huis. Je kunt de hypotheekrente voor 5 jaar vast zetten tegen een rente iets boven de één procent. Maar je kunt de maandlasten nu ook al vastzetten voor tientallen jaren. Zo voorkom je hogere maandlasten als de hypotheekrentes over 5 of 10 jaar sterk gestegen zijn. Let er wel op dat de hypotheek mee te verhuizen is. Want je blijft waarschijnlijk niet 20 of 30 jaar in hetzelfde huis wonen.

Kan ik wel een huis kopen?

Om te kijken of je een huis kan kopen moet je een aantal dingen checken. De belangrijkste vraag is de volgende: hoeveel kun je lenen op basis van je inkomen? En je hebt meestal wat eigen geld nodig, voor de kosten koper. Je mag namelijk maar 100% van de waarde van het huis financieren. Bovendien is het belangrijk om te kijken waar jouw inkomen vandaan komt. Met een vast arbeidscontract is het makkelijker om een hypotheek af te sluiten dan als ZZP’er, helemaal wanneer je net voor jezelf begonnen bent. Als makelaar hebben we veel ervaring in het kopen en verkopen van woningen, en hebben we vele situaties van dichtbij meegemaakt. Wij kunnen je dan ook uitstekend adviseren, zodat je bij de juiste hypotheekverstrekker terecht komt. 

Een woning kopen of huren?

Wat is er dan beter, kopen of huren? Het antwoord is natuurlijk sterk persoonlijk, en is afhankelijk van hoe jij je leven wil inrichten. Omdat huurhuizen steeds zeldzamer en duurder worden, is in bijna alle gevallen kopen wel voordeliger. En je investeert in de lange termijn. Wil je eens met één van onze makelaars sparren over de mogelijkheden van kopen? Neem dan gerust eens vrijblijvend contact met ons op! Kunnen we je meteen adviseren over de voordelen die je kunt hebben wanneer je je woning helemaal duurzaam maakt. Bespaart je nog meer geld, en is goed voor onze aarde. Win-win!

Direct sparren met één van onze makelaars?