Het was eigenlijk de verwachting van veel economen dat de hypotheekrente omhoog zou schieten. Deze is al lang erg laag, en het lijkt erop dat de hypotheekrente toch (nog) niet zo is. Hoe zit dat en wat kunnen we verwachten?
Hypotheekrente is laag
Hoe lager de rente, hoe meer huizenkopers kunnen lenen en hoe sneller de huizenprijzen stijgen, al was dat effect de laatste vier jaar relatief klein. De gemiddelde rente die werd afgesloten daalde van 2,41 procent in 2017 naar 1,75 procent in 2021. Er is woningnood en de huizenmarkt is overspannen. Nog nooit registreerde HDN (Hypotheken Data Netwerk) zoveel hypotheekaanvragen als afgelopen jaar (2021): 562.655. Door de krapte was er wel een daling in het aantal nieuwe hypotheekaanvragen: 12,6% ten opzichte van 2020. Wel waren er veel oversluiters. Logisch, want er valt flink te besparen.
Waarom schiet de hypotheekrente niet omhoog?
De rente is door de Europese Centrale Bank (ECB) kunstmatig omlaaggebracht om de economie in Europa te stimuleren in crisistijd. Natuurlijk is er door de nieuwe Corona variant weer een mate van onzekerheid bij gekomen. Daarom is de ECB nog voorzichtig in het afbouwen van de maatregelen en stijgen de hypotheekrentes nog niet. Toch is niet uit te sluiten dat dat later dit jaar wel gebeurt. De hoge inflatie speelt daar wellicht een rol in: een hogere rente zou dit wat af kunnen remmen. Toch vinden veel experts hetlastig te voorspellen wat de ontwikkeling zal zijn. ABN AMRO verwacht in elk geval wel dat de huizenprijzen dit jaar nog door blijven stijgen, mede dankzij de lage hypotheekrente.
Hypotheek oversluiten nog steeds populair
De over- en bijsluitingen (tweede hypotheken) zijn in 2021 sterk toegenomen naar 297.192 aanvragen. De niet-kopersmarkt is daarmee groter dan de kopersmarkt. Het was voor Hypotheek Data Netwerk de eerste keer dat dit gebeurde sinds de data over hypotheken wordt bijgehouden. Veel mensen sluiten ook een hypotheek over om hun huidige woning te verduurzamen, wat een slimme langetermijnoplossing is.