Koppelingsweg 5

6673DT Andelst

09:00 - 17:30

Maandag t/m vrijdag

Hoge huizenprijzen blijven doorzetten

Er lijkt geen einde aan te komen: de hoge huizenprijzen blijven stijgen. Ook in augustus steeg het prijsniveau ten opzichte van vorig jaar. Er werden wél minder woningen verkocht. Lees er alles over.

 

Hoge huizenprijzen: stijging zet door

De huizenprijzen in Nederland blijven hard stijgen. Bestaande koopwoningen waren in augustus 17,8% duurder dan in dezelfde periode vorig jaar. Het is de sterkste stijging op maandbasis sinds september 2000. Het is inmiddels al de zevende maand op rij dat de huizenprijzen met dubbele cijfers zijn gestegen, zo blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Het Kadaster woensdag hebben gepubliceerd. 

 

Augustus breekt records

De toename in augustus was wel de grootste tot dusver en daarmee stijgen de huizenprijzen in Nederland steeds sneller. Volgens het CBS was er in 2019 een kleine afvlakking te zien in de stijging van de huizenprijzen, maar sindsdien nemen de prijzen van bestaande woningen weer toe. Nijmegen staat intussen al in de top 3 van gemeenten met het grootste woningtekort.

 

Stijging zette al in 2013 in

In juni 2013 bereikten de prijzen van koopwoningen een dieptepunt. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. De index lag in augustus 2021 op het hoogste niveau ooit. Vergeleken met het dal in juni 2013 waren de prijzen in augustus bijna 78 procent hoger.

 

Wel minder woningen verkocht

Afgelopen augustus werden wel minder woningen verkocht, wat wijst op een verder opdrogend woningaanbod. Het Kadaster maakte bekend dat het in augustus 17.257 woningtransacties registreerde. Dat is ruim 9 procent minder dan een jaar eerder. In de eerste acht maanden van dit jaar zijn 155.714 woningen gewisseld van eigenaar, ruim 5 procent meer dan in dezelfde periode van 2020.

 

Overheid gaat woningbouw stimuleren

Het feit dat er minder woningen werden verkocht in augustus zou kunnen komen doordat er minder woningen te koop zijn: er is een woningtekort. De overheid maakte bekend daar iets aan te willen doen. Er wordt de komende jaren geld uitgetrokken voor woningbouw. De komende tien jaar komt er jaarlijks €100 miljoen beschikbaar voor de zogeheten Woningbouwimpuls. Dat is een subsidieregeling waarbij provincies en gemeenten geld kunnen aanvragen voor lokale woningbouwprojecten.