Koppelingsweg 5

6673DT Andelst

09:00 - 17:30

Maandag t/m vrijdag

Het energielabel voor woningen vanaf 2021

  • Home
  • Nieuws
  • Het energielabel voor woningen vanaf 2021

Sinds 2015 is het verplicht om een energielabel te hebben bij de verkoop of verhuur van een woning. Voorheen kon je dit label online aanvragen. Sinds 1 januari is er echter het één en ander veranderd. We vertellen je alles over het energielabel voor woningen vanaf 2021.

Wat is het energielabel

Een energielabel is een label waarmee je aangeeft hoe energiezuinig een woning, auto of apparaat is. Voor woningen bestaan er zeven soorten energielabels. Deze labels hebben de letters A t/m G. A is daarmee het meest energiezuinige, en G het minst energiezuinige. Bij een woning in een energiezuinige klasse, zoals A of B, heb je een lagere energierekening dan bij F of G. Een zuinig energielabel zorgt dus voor een flinke besparing op je energierekening. Woningen met dubbel glas en zonnepanelen zijn energiezuiniger dan huizen die dit niet hebben, en die huizen krijgen dan ook een beter label.

Het energielabel voor woningen vanaf 2021

Het energielabel voor woningen was al verplicht wanneer je het huis ging verkopen of verhuren. Dat is nog steeds zo. Heb je geen energielabel voor woningen in 2021, dan kun je een boete krijgen, net als voorheen. De manier van aanvragen verschilt. In 2015 kregen 5 miljoen huiseigenaren een voorlopig energielabel, en deze kon je online omzetten in het Vereenvoudigd Energie Label (VEL). Je gaf een aantal woningkenmerken door en een erkend deskundige keurde deze kenmerken op afstand. Vervolgens stelde de Rijksoverheid het definitieve energielabel vast, dat 10 jaar geldig was.

Hoe gaat het aanvragen van een energielabel vanaf 2021

Het nieuwe energielabel is meer uitgebreid. Naast de energiezuinigheid van het gebouw, geeft het nieuwe label ook inzicht in de verbetermaatregelen die kunnen bijdragen aan de energiezuinigheid en het comfort van de woning.  Hiervoor moet dan ook een inspecteur langskomen, om de situatie ter plekke te beoordelen. Op Centraal register techniek kun je terecht om offertes aan te vragen. De energieadviseur komt langs om de woning te beoordelen, dit duurt ongeveer 1 á 2 uur. 

De kosten voor het energielabel voor woningen vanaf 2021

Wat de gemiddelde prijs voor het aanvragen en verkrijgen van het nieuwe energielabel zal zijn, zal in de praktijk blijken, ongeveer halverwege 2021. Voorlopig worden de prijzen geschat op 100 euro voor een appartement, en 190 euro voor een eensgezinswoning. Dit is sterk afhankelijk van de situatie en de tijd die de adviseur nodig heeft. Zorg dat je documentatie bij de hand hebt, zoals facturen voor verbetermaatregelen en bouwtekeningen. Het nieuwe energielabel is, net als het oude, 10 jaar geldig.

Waarom is het energielabel zo belangrijk?

De gebouwde omgeving is verantwoordelijk voor maar liefst 40% van de totale CO2 uitstoot in Nederland. Dat betekent dat woningen daar sterk aan bijdragen, en dat kunnen we verminderen. Dat moeten we zelfs verminderen, want dat is afgesproken in het Parijs akkoord over klimaatverandering. Energiegebruik is niet het enige dat bepaalt hoe duurzaam jouw woning is. Ben je benieuwd hoe het staat met de duurzaamheid én de gezondheid van de leefomgeving van je woning? Neem dan contact met ons op! Het Woonhart is expert op het gebied van duurzaamheid, en wij mogen het BREEAM-NL duurzaamheidscertificaat uitreiken. Voor advies ben je bij ons dus aan het juiste adres!