Het duurzaam maken van een woning is een langetermijnbeslissing. Het duurt een aantal jaar voordat de investering zichzelf terug heeft verdiend. Toch hoeft je niet per se te wachten tot de kosten zich terugbetalen in energiebesparing: een duurzaam huis met zonnepanelen verkoopt voor een hogere prijs dan een huis met slechte isolatie en zonder zonnepanelen.
Voorkeur kopers: huis met zonnepanelen verkoopt voor hogere prijs
Ruim 35% van de kopers geeft bij de zoektocht naar een nieuwe woning de voorkeur aan een huis met zonnepanelen. Slechts 4% wil een woning zonder zonnepanelen. Als je investeert in zonnepanelen, dan verhoogt dit dus direct de waarde van uw woning. Soms zelfs met een bedrag dat hoger is dan de investering in de zonnepanelen zelf.
Hoeveel stijgt een woning in waarde met zonnepanelen?
Uit onderzoek is gebleken dat de prijs van een goed geïsoleerde woning met zonnepanelen dus stijgt. De gemiddelde toename in de verkoopwaarde is maar liefst 5000 euro, of een stijging van 2,56% op de woningwaarde. Het maakt daarbij niet uit of het gaat om een rijtjes-, twee-onder-een-kap-, vrijstaande- of hoekwoning. Een gemiddeld zonnepanelensysteem kost net iets minder dan dat. Zonnepanelen maken woningen dus meer waard. En in de tussentijd bespaart u natuurlijk ook op energiekosten.
Zonnepanelen en isolatie als investering
Bij veel banken kunnen kopers van een huis met zonnepanelen veel meer geld lenen en dus een hogere hypotheek krijgen. Meestal is dat bijna € 10.000 bovenop het maximale hypotheekbedrag. Als de zonnepanelen op het dak meer energie opwekken dan je verbruikt, dan kan er vaak zelfs tot € 25.000 extra geleend worden. Zo kunnen kopers dus meer besteden aan een nieuwe woning. Momenteel is de terugverdientijd op zonnepanelen volgens MilieuCentraal gemiddeld 7 jaar. Deze terugverdientijd zal iets oplopen, omdat de overheid de zogenaamde salderingsregeling aanpast. Die is in het leven geroepen voor mensen die meer stroom opwekken dan ze gebruiken. Aan het eind van het jaar mag de energie die de zonnepanelen hebben opgewekt weggestreept worden tegen de energie die is verbruikt. Je levert stroom terug aan het net. De overheid draait deze regeling vanaf 2023 langzaamaan terug, waardoor de investering iets langer duurt om terug te verdienen. Maar daarbij wordt dus alleen rekening gehouden met de energiebesparing, en nog niet met de waardestijging van de woning.
Zonnepanelen en isolatie
Uit dit onderzoek blijkt ook dat kopers vooral geïnteresseerd zijn in zonnepanelen. Zonneboilers daarentegen staan minder hoog op het verlanglijstje van de koper. Ook goede isolatie van de woning wordt door de potentiële koper als belangrijk ervaren. Opvallend is dat de hoogte van het energielabel niet direct de verkoopsnelheid van de woning verkort. Veel meer wordt gekeken naar de afzonderlijke duurzaamheidsmaatregelen die getroffen zijn en vervolgens aangeprezen worden.
Vraag nu een offerte op!
Op dit moment speelt dit thema overigens vooral in de landelijke gebieden. In de stedelijke gebieden is het positieve effect op de verkoopprijs nu nog minder. Al zou dat natuurlijk heel goed ook kunnen komen. Uiteraard is een duurzame woning ook goed voor het milieu, en beter toekomstbestendig. Genoeg redenen om zonnepanelen aan te schaffen dus! Als duurzame makelaar vinden we zonnepanelen ook belangrijk, dus neem contact met onze partner op om direct een gratis offerte aan te vragen.